Wat is het verschil tussen mindfulness en mindset?

 

 

Een vraag die ik vaak krijg is: wat is het verschil tussen mindfulness en mindset? Sommige mensen denken dat mindfulness en mindset hetzelfde zijn, of dat ze allebei iets te maken hebben met meditatie of spiritualiteit. Maar dat is niet zo. Mindfulness en mindset zijn twee verschillende dingen.

Mindfulness gaat over het bewust zijn van je gedachten, gevoelens en sensaties in het hier en nu. Het is een manier om je aandacht te richten op wat er in het moment gebeurt, zonder te oordelen of te analyseren.

Ik heb me nooit in mindfulness verdiept, daarom heb ik dit onderwerp niet in mijn cursus opgenomen. Wat mij fascineert is hoe onze hersenen werken en hoe wij onze manier van denken kunnen veranderen. Daaarom heb ik me in mindset en hoe wij keuzes maken (behavioral descision making) verdiept.

Mindset gaat over de overtuigingen die je hebt over jezelf, je mogelijkheden en de wereld om je heen. Het is een manier van denken die bepaalt hoe je reageert op situaties, uitdagingen en kansen. Mindset heeft invloed op je zelfvertrouwen, motivatie en prestaties. Je kunt een vaste mindset hebben, waarbij je denkt dat je talenten en capaciteiten vaststaan en niet kunnen veranderen. Of je kunt een groeimindset hebben, waarbij je denkt dat je kunt leren, groeien en verbeteren door inspanning en feedback.

Mijn cursus Mindset – the game changer gaat over hoe je een groeimindset kunt ontwikkelen. Een groeimindset helpt je om positiever te denken, meer uit jezelf te halen en beter om te gaan met tegenslagen. In deze cursus leer je hoe je negatieve gedachten kunt herkennen en ombuigen, hoe je doelen kunt stellen en bereiken, en hoe je meer plezier en voldoening kunt ervaren in je werk en leven.

Mindfulness en mindset zijn dus niet hetzelfde. Ik hoop dat mijn korte uitleg het verschil tussen mindfulness en mindset duidelijk heeft gemaakt.

https://agnesglastra.nl/mindset/ 

11 januari 2024

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *